ZÁKLADNÍ ŠKOLA DAVLE

UČÍME SE PRO ŽIVOT

Přihlášení

Snímek obrazovky 2023 11 08 v 18.51.14Deváté ročníky mají tento týden naplánovánu exkurzi na velmi zajímavou akci do prostor výstavní galerie DOX v Holešovicích. Tam v těchto dnech probíhá první mezinárodní soutěž filmů vytvořených ve virtuální realitě, a to v rámci střední a východní Evropy. Přináší 12 snímků z celého světa, které vynikají jedinečným výtvarným zpracováním, originálními interaktivními prvky i působivými fyzickými instalacemi. Oceněny budou celkem tři projekty - za nejlepší VR, nejlepší design a nejlepší storytelling. Třída 9.A se zaměřila ve výběru filmů, které děti přijely shlédnout, na téma empatie a vybírala v rámci sekce: Dimenze empatie. Tematická sekce prozkoumá, jestli médium VR skutečně oprávněně nosí označení "stroj na empatii".

Tematická škála je široká, neboť snímky odráží aktuální společenská témata: například psychického zdraví, práva etnických a sexuálních menšin, environmentální žal, body positivity, kolonialismus, práv žen, sexuální násilí a mnoho dalších. Žáci a žákyně se postupně vystřídali na sedadlech virtuální reality a shlédli tři různé snímky na dané téma s názvy: Imaginární kamarád, Desetihodinové okno a Byl jednou jeden ledovec. Poté, co viděli filmy, všichni spontánně mezi sebou diskutovali o obsahu, možnostech volby děje, který svým rozhodnutím mohli usměrňovat, a probírali i technické zpracování a způsob prezentace. Po skončení filmové části a projekcí jsme s organizátorkami probrali a zhodnotili, co děti viděly a co si o filmech a tématu myslí, jak na ně působí. A poté jsme měli možnost ještě si prohlédnout současnou výstavu moderního umění instalovanou v prostorách galerie. Výstava s názvem Infamous Beuaty je průřezem díla Andresa Serrana, amerického umělce, který se narodil v roce 1950 v New Yorku, kde dodnes žije. Výstava Infamous Beauty je sestavena ze dvou samostatných částí, které se ale vzájemně doplňují a tematicky prolínají. Ve výstavní hale je pod názvem Beauty představen soubor více než šedesáti děl, která jsou výběrem z autorovy dlouhé umělecké kariéry. I tento nevšední zážitek jsme si užili! Celou akci všichni včetně žáků hodnotíme jako velmipodařenou, přínosnou a moc pěkně zpracovanou a připravenou. Děkujeme a těšíme se na další akce v progresivním DOXU! .

PCH

Zde více o jednotlivých filmech:

Můj imaginární kamarád

(My imaginary friend)

V roli imaginárního kamaráda objevujete bohatý vnitřní svět osmiletého Daniela. Dokážete mu pomoci zahnat jeho vnitřní démony?

“Jak bys tak mohl vypadat? Hmm, takhle ne. Takhle taky ne. Jo! Tyhle křídla jsou perfektní!” nadšeně zvolá Daniel, když konečně najde tu nejlepší podobu pro svého nového imaginárního kamaráda, do kterého se vtělí sami diváci či divačky. V kůži okřídleného tvora proplouvají s Danielem jeho fantaskním světem, ve kterém čeká mnoho nástrah. Čím více se imaginární kamarád a Daniel spojují, tím více je jeho okolí zmatené. Proč mluví sám se sebou? Je snad blázen? Když ho otec nakonec vezme do nemocnice, Daniel se musí ve svých pocitech zorientovat dřív, než se zcela odpojí od reality. Zůstane i tak v jeho životě místo pro imaginárního kamaráda?

Desetihodinové okno

(Missing 10 hours)

Jak byste se zachovali, kdyby váš kamarád začal na večírku sexuálně obtěžovat jednu z dívek? Interaktivní VR příběh o důležitosti volby každého z nás.

Jak se to mohlo stát? Na veřejném místě a ve společnosti lidí, kteří si říkají přátelé! To je otázka, která často padá v reakci na další zprávu o znásilnění. V tomto interaktivním VR příběhu podle skutečné události vyráží divák na noční jízdu s frajírkem Gregem, který se snaží sbalit kamarádku Maru. Jeho chování však brzy přeroste z nevinného flirtování v něco mnohem závažnějšího. Je jen na divákovi, jak se zachová a k jakému konci tento příběh dospěje. Autoři vědomě pracovali s teorií “bystander effect” (efekt přihlížejícího), kterou rozpracoval mimo jiné i známý psycholog Philip Zimbardo.

Byl jednou jeden ledovec

(Once a Glacier)

Poetická plavba za poznáním hlubokého vztahu, péče a vzájemné závislosti mezi mladou dívkou a ledovcem.

Potřebujeme ledovce, nebo ledovce potřebují nás? Byl jednou jeden ledovec nás vezme na poetickou introspektivní plavbu za poznáním křehkých vztahů mezi lidmi a přírodou. V příběhu rámovaném lyrickou básní a inspirovaném autorčinými vlastními vzpomínkami z dětství se mladá hrdinka zamýšlí nad svým vztahem k ledovcům, které ji obklopují. Má nějakou šanci je svou péčí ochránit? Animovaný film vybízí k zamyšlení, zda jsme schopni věnovat ledovcům pozornost, i když nám tají před očima. Nebo nám zbyde pouze led v našich ledničkách?

 

 

 

 

DŮLEŽITÉ TELEFONY


kancelář školy: 257770452

ředitelka školy: 605375730

školní jídelna: 608010913

SOCIÁLNÍ SÍTĚ A ODKAZY


  



PRO UČITELE


 

školní email

ZŘIZOVATEL


 

Městys Davle


ADRESA ŠKOLY


Základní škola Davle

Školní 96, 252 06 Davle

email: reditel@zs-davle.cz


IČO: 47005319 | DIČ: CZ47005319

(ID DS): wwnnk9y

Číslo účtu: 2201841876/2010

REDIZO: 600053407

Copyright © 2013 - 2016 Základní škola Davle | Všechna práva vyhrazena | 

Informace o webu | zpětná vazba |