ZÁKLADNÍ ŠKOLA DAVLE

UČÍME SE PRO ŽIVOT

Přihlášení

FotkyFoto kral a kralovna na kulate odznaky 125805992Do 2. A zavítala návštěva ze Souhláskového království. Sám král Ypsilon a královna Irenka společně s dětmi vytvořili krátkou pohádku, o kterou se s vámi  chceme podělit. Dnes nabízíme její první část.

Bylo nebylo jedno Souhláskové království a v něm vládl rukou tvrdou, ale spravedlivou král Ypsilon a královna Irenka, která byla pořád tak trochu naměkko.  Pokoje krále Ypsilona byly postavené z tvrdého kamene a pokoje královny Irenky byly celé měkoučké jako plyš. Tak tu společně vládli a vše se jim dařilo až na jednu věc. Neustále se totiž při psaní listin dohadovali, kdy se ve slovech píše y a kdy i. Společně s moudrými rádci dali hlavy dohromady a vymysleli jednoduchá pravidla. První pravidlo vyhlásil král Ypsilon a druhé královna Irenka. Měli spolu 16 dětí a nakonec rozhodli, že děti, které jsou povahou tvrdé, pojmenuje král Y a po jejich prvních hláskách ve jméně budiž navždy psáno y. Druhé pravidlo vyhlásila královna Irenka, která rozhodla, že dá jména těm, co jsou po ní stále tak trochu naměkko, a po jejich prvních hláskách ve jméně budiž navždy psáno i. Dnes se Vám představí sedm synů, které pojmenoval sám král Ypsilon.

Jsem princ Hynek, jsem vždy tvrdý, dlouhý, přiměřené váhy a mám malé nohy. S kamarádem Hýlem chodím na trhy, ale nedělám dluhy. Rád nosím drahý svetr s pruhy. Když jsou ranní mlhy, lehnu si u podlahy a čtu knihy s ohýbanými rohy, protože mám k tomu vlohy.

Já jsem princ Chytroň, jsem tvrdý, tichý, chytrý a nedělám chyby. Občas mám pochyby o své vychýlené chýši. S plachým kamarádem Suchým si nasadíme kulichy, vylezeme na střechy a pozorujeme ropuchy, jak chytají mouchy, a prohýbáme se smíchy. Pak se chystáme do sprchy a v kuchyni si dáme ořechy, máme jich tam dva měchy.

Já jsem dostal jméno  Kylián. I já jsem povahou tvrdý, ale od mé kýchající spolužačky Elišky Kyselé vím, kde prodávají panenky, zvonky, stromky, kytice, vláčky, kytary, sáňky, hrnky, talířky, misky, lžičky, nožíky ale i housky, švestky, hrušky, horký sladký čaj, krabičky s oříšky a koláčky s jablky.

Od narození nosím jméno Rybka. Jsem chytrý tvrdý rytíř s modrými kapry v erbu. Mám rád brambory, rybíz a rýži. Chodím ke korytu rybníka na ryby, i když fouká ostrý vítr a rybník pokrývá mokrý led. Tam koukám na dcery porybného Rýpala a skládám jim rýmy.

Já nosím trochu zvláštní jméno Dýka. Jsem mladý, tvrdý, trochu chudý, ale hrdý, nedělám podvody, pěstuji dýně a jahody. Kouřím dýmku a dobývám hrady, kolem kterých jsou zahrady, kde hledám poklady. U strejdy Švejdy kácím klády na sudy a boudy. Nerad čtu návody jak postavit schody do vody.

Jsem princ Tvrďák. Jsem tvrdý týpek, rád nosím krásné šaty i boty a týden skládám noty do foroty na koncerty. Přes mosty zajdu žlutými vraty  do motýlí chaty tety Běty. Odložím rybářské pruty a natrhám jí z tymiánu květy.

Jmenuji se Nýt. Jsem tvrdý, krásný, vzorný, někdy chladný. Často slyším krákat černý vrány, pak se  ozvou velké rány. To pod okny tlukou zvony. Zachumlaný do peřiny rychle si přečtu noviny. Pak si vezmu máminy holiny, špinavé od hlíny, jak trhala maliny a vyrazím dolovat kořeny, abych mohl stavět stany pro krajany z Vysočiny.

Prohlášení královny Irenky přineseme zase příště. Nashledanou!

DŮLEŽITÉ TELEFONY


kancelář školy: 257770452

ředitelka školy: 605375730

školní jídelna: 608010913

SOCIÁLNÍ SÍTĚ A ODKAZY


  



PRO UČITELE


 

školní email

ZŘIZOVATEL


 

Městys Davle


ADRESA ŠKOLY


Základní škola Davle

Školní 96, 252 06 Davle

email: reditel@zs-davle.cz


IČO: 47005319 | DIČ: CZ47005319

(ID DS): wwnnk9y

Číslo účtu: 2201841876/2010

REDIZO: 600053407

Copyright © 2013 - 2016 Základní škola Davle | Všechna práva vyhrazena | 

Informace o webu | zpětná vazba |