IMG 20231220 WA0000Ve středu 20. prosince měli žáci osmých a devátých tříd přednášku na téma Technologická gramotnost, díky které nahlédli  pod pokličku moderních technologií. Deváťáci si vybrali  zaměření spíše na elektromobilitu a žáci osmých tříd si přáli více informací o AI umělé inteligenci. Nyní pár postřehů od účastníků:)

 

Ve středu jsme v naší škole měli přednášku o umělé inteligenci a elektro mobilitě. Bavili jsme se o tom, co vše v tuto chvíli umělá inteligence dokáže, a jak by mohla být nebezpečná pro budoucnost. S čím nám pomáhá dnes a s čím nám může pomoct v budoucnosti.

Umělá inteligence nám ulehčuje život v medicíně, na školách nebo v autech. V budoucnosti některá auta nebudou potřebovat ani řidiče. Překvapilo nás, že spalovací motory byly vynalezeny později než elektromotory.

Také jsme se dozvěděli, kolik je kombinací ve hře dáma. Má podobně kombinací jako počet zrnek písku na zemi, a to je 1020. Nebo také japonská hra GO, v níž se nachází podobný počet kombinací jako odhadovaný počet atomů ve vesmíru, což je 1080.

Nakonec jsme hráli kvíz, kde jsme odpovídali na otázky, které jsme se mohli dozvědět na přednášce, pokud jsme poslouchali. Tři výherci s nejvíce body dostali odměnu. Bylo to velice edukativní, dozvěděli jsme se spoustu věcí a doufáme, že v budoucnosti budeme mít podobné programy.             D. V., J.V. 

Ve středu 20. 12. se konala přednáška o technologiích. Hlavním tématem byla umělá inteligence (AI).

O umělé inteligence jsme se dozvěděli, že poprvé byla použita koncem 2. světové války k rozluštění německé šifry, i jak se vyvíjí a jak funguje.

Umělou inteligenci nestačí naprogramovat, ale musí se cvičit, protože umělá inteligence neumí myslet, ale odpovídá na základě naučených dat. To znamená, že když nebude dobře vycvičena, tak bude špatně odpovídat.

Umělá inteligence dokáže porazit i světové mistry v deskových hrách, pomáhat ve zdravotnictví, řídit automobil, rozpoznávat věci a mnoho dalších věcí.

Na závěr jsme dělali kvíz, kde jsme si vědomosti zopakovali a upevnili. Přednáška se nám líbila, většinu věcí jsme si zapamatovali a těšíme se na další.    M.H., Š.P.