idnesV pondělí měli žáci naší školy jedinečnou příležitost nahlédnout do světa profesionálního zpravodajství. Mohli jsme nakouknout do prostoru, kde se nacházejí redakce renomovaného deníku iDNES, abychom se dozvěděli více o různých pracovních pozicích, práci redaktorů, editorů, právního oddělení, reklamního oddělení a dalších. Byla to skvělá příležitost pro naše žáky rozšířit své obzory a získat přehled o tom, jak se tvoří zpravodajské články v papírové podobě, ale i on-line verzi.

 

Po příchodu do redakce nás přivítal pan Trunečka, a představil nám celý systém zpravodajství. Mimo jiné jsme se dozvěděli, jak je důležité mít například právní oddělení. Poukázala na to, jaké jsou výzvy spojené se zachováním nezávislosti médií a dodržováním právních předpisů.

Dokonce jsme měli možnost vyzkoušet rozhovor v podcastovém studiu. Odborník na slovo vzatý, pan Vladimír Vokál, redaktor, editor a moderátor Rozstřelu nám vysvětlil, a ukázal, jak moderovat, pracovat s hlasem. Jeho hostem byl tentokrát náš žák. Tato zkušenost byla pro nás ohromující a mnozí z nás si uvědomili, že novinářská práce vyžaduje rychlé myšlení, schopnost improvizace a dobrou komunikaci.

Zjistili jsme, že práce redaktorů je velmi náročná a za jednou zveřejněnou zprávou stojí velký kus práce.