DOX_logo.jpgMáme za sebou návštěvu velmi zajímavého programu v galerii DOX. Už jsme vás informovali o tom, co je to za instituci. Níže se můžete dočíst, jaký program byl pro děti 8. a 9. ročníků připraven. Jmenuje se Tmání a přibližuje potíže s depresemi.

Co se děje v hlavě mladého člověka, který prožívá depresi? A existuje cesta, jak se dostat z těchto stavů ven? O tom vypráví autobiografický animovaný snímek Tmání, který k zobrazení autentických zážitků využívá virtuální realitu. V tematické výtvarné instalaci v DOXu jsou návštěvníkům k dispozici čtyři VR brýle. Stačí si je nasadit, usednout do speciálních křesel a vydat se tak do vesnice jménem Tmání.



Na cestě do „temné noci duše“ provází diváky hlavní hrdina Ondřej. Spolu s ním se lidé prochází interaktivním příběhem, mohou se doslova dotknout jeho světa a podat hrdinovi pomocnou ruku. Film umožňuje na chvíli zažít a pochopit, jaké to je žít s touto nemocí, a jaké mechanismy mohou lidé s depresí využít, aby se cítili lépe.

Snímek Tmání režiséra Ondřeje Moravce, výtvarnice Báry Anny Stejskalové a producentky Hany Blaha Šilarové byl vybrán do soutěžní sekce Venice Immersive na MFF v Benátkách. Českou premiéru ohlásil film v soutěžní sekci na MFDF v Jihlavě.