lod vesmirnaŽáci 8. a 9. ročníků dostali v uplynulých dnech neobvyklý úkol. Podle podrobného popisu z textu jedné knihy sestavit vesmírné plavidlo. Možná se tento úkol může zdát snadný, protože popis lodi byl opravdu podrobný, ale jeho záludnost a obtížnost spočívala v tom, že je plný matematických termínů a slov. Děti tak nejen prověřily své znalosti geometrie, ale současně i představivost a schopnost porozumět textu. Konec konců můžete si to také sami vyzkoušet.

Text popisu najdete dole v článku. Osmáci už své lodě sestrojily, deváťáci na nich pracují tento týden. Zatím mají dvojrozměrné nákresy a ve čtvrtek je čeká sestavení a konstrukce lodi. Držte palce! Výsledná plavidla vám samozřejmě přineseme obrazem :-). 

PCH

 

"Dívám se ven teleskopem a vidím, jak se přibližuje nějaké těleso. Meteorit? Hvězdný prach? Magnetické pole zhmotnělé do tvaru podlouhlé šipky? Ne! Je to loď! A už to vidím přesně, teleskop mi to těleso dokonce umí změřit! ……Loď je dlouhá asi 139m. Zhruba….. A máme tu tvar lodi…….střední část lodi se podobá diamantu a ohraničují ji patrně kosočtvercové stěny. Vlastně to je spíš osmistěn. Stěn bude pravděpodobně osm a jsou trojúhelníkové. Samotná tato část je velká zhruba jako moje loď (ta má jen 47m!).

Diamant je třemi silnými nosníky (nevím, jak to jinak nazvat) propojený se širokou lichoběžníkovou základnou. To by mohla být záď. A přední část diamantu přechází v úzký stonek (no, na terminologii ještě zapracuju) se čtyřmi plochými panely připevněnými rovnoběžně s hlavní osou lodi. Solární panely? Stonek pokračuje ke špičatému zakončení připomínajícímu pyramidu.  

Všechny části trupu jsou rovné. Dokonce i „nosníky“ mají ploché stěny.

Kdo tohle vymyslel? Ploché panely jsou příšerný nápad. Nemám tušení, kdo tuhle věc vyrobil, ale pravděpodobně uvnitř potřebuje nějakou atmosféru, ne? Široké panely jsou z tohoto hlediska úplný nesmysl!"

Autor: Andy Wier