ZÁKLADNÍ ŠKOLA DAVLE

UČÍME SE PRO ŽIVOT

Přihlášení

IMG 3868Temné dějiny za humny - deváťáci se seznámili s osudy obyvatel z Hradištka a okolí během druhé světové války

V úterý 9. listopadu, v rámci akce 80. výročí vystěhovaného Benešovska, se obě devítky vypravily do knihovny v Hradištku. Zde nám milá a do historie svého bydliště zapálená knihovnice Lucie Hašková předala některá svědectví pamětníků, kteří se museli vystěhovat z oblasti mezi řekami Vltavou a Sázavou z důvodu zabrání oblasti nacisty. Ti zde měli svá cvičiště, sklady a zbrojní průmysl, například v nedalekých davelských tunelech, a také koncentrační tábory. Jeden pracovní tábor se nacházel přímo v Hradištku.

 

Paní Hašková se s mnohými pamětníky osobně sešla a jejich dojemné a většinou tragické příběhy zaznamenala. Všichni jsme cítili, že příběhy, které jsme si vyslechli, mají v sobě cosi živého a nejeden s nás byl vtažen do jejich osudů. Nejdříve dostali žáci papír s abecedou a ke každému písmenu měli přidat slovo, které se jim vybavilo. Poté jsme shlédli část dokumentu s rozhovory pamětníků, kteří v době natáčení byli naživu. Nejdelší část programu v knihovně byl věnován převyprávění osobních příběhu starousedlíků i vězňů z hradišťského tábora. Příběhy byly rozděleny na jednotlivé papíry a žáci vytvořili skupiny a poté se střídali a přednášeli ostatním příběhy.

Druhá část exkurze byla věnována výletu do okolí po naučné stezce – Vystěhované Hradištko. Šli jsme okolo zámku, zastavili jsme se u památného místa, kde stál tábor, šli jsme lesem, kde byli vězni ke konci války stříleni a došli až k velkému kříži a pamětní desce.

Tomuto tématu se budeme v obou třídách ještě věnovat a chceme vytvořit spolu s fotografiemi paní učitelky Chrastilové nástěnku v přízemí pod schodištěm.

 

DŮLEŽITÉ TELEFONY


kancelář školy: 257770452

ředitelka školy: 605375730

školní jídelna: 608010913

SOCIÁLNÍ SÍTĚ A ODKAZY


  



PRO UČITELE


 

školní email

ZŘIZOVATEL


 

Městys Davle


ADRESA ŠKOLY


Základní škola Davle

Školní 96, 252 06 Davle

email: reditel@zs-davle.cz


IČO: 47005319 | DIČ: CZ47005319

(ID DS): wwnnk9y

Číslo účtu: 2201841876/2010

REDIZO: 600053407

Copyright © 2013 - 2016 Základní škola Davle | Všechna práva vyhrazena | 

Informace o webu | zpětná vazba |