dama hraPro zpestření přestávek a volných hodin jsme se v 7.A rozhodli přinést si do školy pár rychlých stolních a logických her a také si jednu skvělou, rychlou a mysl tříbící hru vyrobit! V hodině výtvarné výchovy jsme si vytvořili pomocí proužků barevného papíru krásné malé šachovnice. Máme jich spoustu, v nejrůznějších barvách a teď už jen musíme vymyslet, jak a kde seženeme kameny na dámu. Práce to byla velmi precizní a mnozí nevěřili, že ji vůbec zvládnou, vzpomněli jsme při tom na staré dobré štupování ponožek, a nebo na práci na tkalcovském stavu (to když jsme navlékali proužky barevného papíru do sebe), ale výsledek se opravdu povedl!

A pokud máte nápad, jak a z čeho bychom si mohli vyrobit malé černé a bílé kameny (asi tak 1cm v průměru), určitě nám dejte vědět! 

Ve hře Česká dáma se hodláme zdokonalovat a jednou třeba uspořádat i turnaj v České dámě. Ano, přesně tak se jmenuje tahle královská hra – Česká dáma. Pokud ji neznáte, a nebo si chcete oprášit pravidla, tak zde jsou J. 

PCH

P.S. Pro ty, kdo si chtějí pravidla oprášit, tady jsou :-)

Česká dáma

  1. Dáma je společenská hra pro dva hráče imitující boj dvou armád. Cílem hry je zničit nebo zajmout všechny figury soupeře, to znamená, že hráč, který nemůže hrát žádnou svou figurou, protože žádnou nemánebo ji má zablokovanou (zajatou), prohrává.
  2. Dáma se hraje na desce o 64 polích, střídavě tmavých a světlých, přičemž hrací pole jsou jenom tmavá.
  3. Orientace desky - každý hráč má tmavé krajní pole desky po levé straně.
  4. Notace - v dámě se používá tzv. šachová notace, to jest řádky jsou označeny čísly od 1 do 8 a sloupce písmeny od a do h.
  5. Jednotlivé linie tmavých polí dotýkajících se rohem v jedné přímce se nazývají diagonály.
  6. Figury - v dámě jsou dva druhy figur: kameny a dámy. Dámou se kámen stane, jestliže se dostane na poslední řadu, to znamená bílý na pole b8, d8, f8 nebo h8 a černý na pole a1, c1, e1 nebo g1.
  7. Základní postavení - každý hráč má na začátku hry 12 kamenů.
  8. Hru začíná hráč hrající bílými kameny a dále hráči táhnou střídavě.
  9. Chod figur: kamenychodí pouze vpřed po diagonále na volné sousední pole. Dáma může chodit na libovolné pole na diagonále libovolným směrem.
  10. Braní neboli skákání: kámenbere nepřátelskou figuru, jestliže se nachází před ním ve směru pohybu na sousedním poli diagonály a za ní na stejné diagonále se nachází další volné pole. Jestliže je za volným polem další nepřátelská figura a za ní znova volné pole, hráč musí pokračovat v braní a je to jeden tah. V případě, že kámen ukončí braní na poslední řadě, mění se v dámu, zůstane stát na daném poli a od příštího tahu se pohybuje jako dáma.
  11. Dámabere nepřátelskou figuru, jestliže se nachází na stejné diagonále a za ní je alespoň jedno volné pole. Jestliže je možnost brát další figuru, dáma musí pokračovat v braní a je to jeden tah.
  12. Všechny brané figury se odstraňujíz desky až po ukončení tahu.
  13. Každou figuru je možné brát jenom jednou.
  14. V případě, že hráč může brát figury kamenem a současně taky dámou, je povinenprovést braní dámou (dáma má vždy přednost v braní).
  15. Jestliže má hráč možnost vybrat si z více možností skoku, záleží jen na něm, který si vybere. Nezapomínejte však na předchozí pravidlo!
  16. Braní figur je povinné! Když soupeř nebere figuru ani po upozornění, prohrává kontumačně partii (http://testapp.hrejsi.cz/dama/pravidla.htm