Chyba
  • Error the gallery with an id of: 576 is not published

IMG 20210625 WA0000Jak už víte, šesťáci, sedmáci a osmáci četli malým prvňáčkům a druháčkům a pak naopak. To není nic nového J, ale tím naše spolupráce neskončila. Po přečtení pohádek si děti ve skupinkách vybraly jednu postavu, kterou společně nakreslily – osmáci s prvňáky, konkrétně 8.B a 1.C. A prvňáčci potom dál s obrázkem pracovali, dokreslovali a vymýšleli, jaká postava je. 

 

Paní učitelka Mrázová, třídní 1.C, doplňuje: „Byla to fajn akce a těším se na září, že s velkými dětmi podnikneme něco podobného, co dál ještě obohatíme. Mohli bychom společně domýšlet příběh, spojený se psaním i kreslením. Prvňáčci jsou nadšení stejně jako já. Velkáči jsou pro ně kamarádi a respektují je.“ A celou akci shrnula takto:

A, b, Ž, L, m, I, g, Q… ano všechna tato písmena jsme se naučili. Dalo nám to hodně práce, ale čas ukázal. Stali ze z nás čtenáři. Čteme rádi, ve škole i doma. Poprvé jsme si vyzkoušeli přečíst z knihy někomu jinému než jen rodičům nebo paní učitelce. Osmáci byli ti praví! Seznámili jsme se, větší nejprve přečetli nám a pak zase my jim. Poslouchali jsme se navzájem, dávali jsme si otázky, povídali, užívali společných chvil. Také jsme si společně nakreslili hlavní postavu z knihy, která se nám zalíbila. My jsme si s postavami o českém jazyce ještě pohráli a zopakovali si popis postavy, opis, přepis. Těšíme se na další akci.

A co o párovém čtení řekli prvňáčci?

„Bylo to fajn, jak jsme s osmáky kreslili.“ Maty

„Líbilo se mi, jak osmáci četli nám a my jim. A měla jsem radost, že nás osmáci pochválili za to, jak hezky čteme.“ Řekla Andrejka

„Bavilo nás společné kreslení obrázku.“ Filda K.

„Bavilo mě, jak jsem četla osmákům.“ Anežka

„Bylo fajn, jak jsme četli osmákům a v mé skupince byla kamarádka Áďa.“ Julinka

„Měla jsem radost, že jsme četli osmákům a oni zase nám. Bylo fajn, že jsem mohla být se svým velkým kamarádem.“ Karolínka

„Bylo vtipné, když si osmák konec pohádky domyslel a řekl, že orel vykrvácel a krtka sežrala liška.“ Řekl Fanda

„Osmačky mi udělaly radost, když mě pochválily, jak hezky kreslím.“ Maruška

„Líbilo se mi, jak si nás děti z osmičky vybíraly.“ Eliška

Stejně tak v 1.B u paní učitelky Billové byla atmosféra příjemná a velmi kooperativní, možná že dokonce vznikla nějaká nová přátelství mezi prvňáky a šesťáky J. Uvidíme, co přinesou další nápady a roky. Díky všem za účast a spolupráci!

Tým Čj