Milí davelští,

podzimní měsíce byly ve škole plné radostného setkávání se a společného učení.

Po dlouhých měsících, kdy jsme se vídali jen na monitorech a vzdělávali se na dálku, jsme se zas učili být spolu ve škole. Nebylo to úplně jednoduché – mnoho školních návyků děti zapomněly, leckdo ztratil své obvyklé pracovní tempo a přeci jen, společný pobyt v jedné třídě se všemi spolužáky byla změna oproti soukromí dětských pokojíčků.

V září jsme se tedy znovu učili pracovat v týmu, respektovat se a postupně jsme se dostávali do obvyklého pracovního tempa. A povedlo se.

 

Dobrá epidemiologická situace v září a v říjnu nám umožnila být hodně aktivní – venku i vevnitř. A co jsme všechno stihli?

Dvanáct tříd naší školy se vypravilo na pobytové akce. Mladší děti poznávaly okolí Blaníku a Jizerských hor. Starší žáci se věnovali adrenalinovým a zážitkovým aktivitám v Outdoor resortu Březová na Vysočině. Sportovali jsme, poznávali okolí, učili se v terénu a hlavně jsme byli spolu, v týmu, v partě kamarádů – spolužáků a se svými učiteli.

Podnikli jsme také mnoho výletů do našeho krásného a poučného okolí. Navštívili jsme Muzeum zlata v Novém Kníně. Davelští Vltavané nás povozili na tradičním plavidle – voru.  Druháčky uvítal sám svatý Martin na hradě Křivoklát a v hradní dílně dětem bába kořenářka odtajnila tajemství léčivých bylin. Kluci a holky ze 7. a 8. třídy navštívili Liberec a jeho okolí – stihli nejen vyjet na Ještěd, ale prošli si místní ZOO a půl dne strávili v interaktivní IQ landii.

Žáci 9. tříd se zúčastnili v hradištské obecní knihovně výpravné besedy o nuceném vystěhování obyvatel Hradištka, ke kterému došlo za II. světové války.

Školní družina na své zahradě uspořádala pro děti i rodiče tradiční Dýňobraní. Opět jsme měli možnost vidět krásné vyřezávané dýně a ochutnali jsme mnoho lahůdek s dýňovým základem. Letos bodoval dýňový cheesecake.

I ve škole se nám povedlo zrealizovat mnoho zajímavých programů, které oživily a doplnily školní výuku v různých předmětech – zkoušeli jsme nové výtvarné techniky, provedli jsme úspěšně několik pokusů v hodinách chemie a v hodinách českého jazyka jsme sestrojili dle instrukcí z knihy skutečnou vesmírnou loď.

Každý den v davelské škole je jiný. Pestrý, barevný a plný nových zážitků. Je poznat, že paní učitelky a pány učitele jejich práce baví. A doufám, že škola (co nejčastěji) baví a obohacuje především děti samotné.

Přeji všem čtenářům Soutoku krásné svátky vánoční. Užijte je se svými nejbližšími ve zdraví a v radosti.

Za tým davelské školy

Mgr. Jana Hrubá, ředitelka