Snímek obrazovky 2024 01 09 v 19.33.55V obou sedmých třídách si děti ještě před Vánocemi vyzkoušely, jak obtížnou práci mají kaligrafisté v Japonsku a jaké to je být básníkem haiku. A co to vlastně haiku je? Krásná krátká nevšední poezie....a právě tu si také naši sedmáci zkusili vytvořit. Vše pak dali dohromady i s pěknou ilustrací ve formě vodoznaku a kresby či malby a vznikla opravdu krásná dílka. Můžete to ostatně posoudit sami, až se někdy přijdete podívat k nám do školy. Ty nejzdařilejší výtvory jsme vystavili.

 

Že pořád nevíte, co je to to "haiku" :-)? Tak tady je jedno moc pěkné vysvětlení, jak jej píše Marek Kvapil ve svém článku o haiku: 

Haiku jsou minimalistické japonské básně složené z pouhých tří krátkých veršů. Jednu přelouskáte přibližně za pět sekund. Což je výhoda, protože haiku můžete číst, i když na čtení nemáte čas. A snadno se čtou i dětem.

Tím ale nechci nikoho nabádat k rychločtení. Haiku je rozhodně lepší číst pomalu, ba meditativně. Jako modlitbu.

Dle japanologů Denisy Vostré a Antonína Límana „bylo pro staré básníky haiku cestou, školou života a poznání.“ Japonský spisovatel Masudži Ibuse považuje haiku za „největší japonský dar světové literatuře“. A japonský básník Josa Buson říká, že „podstatou haiku je používat obyčejných slov a přitom obyčejnosti nepodlehnout.“

Nejlépe ale poznáte haiku tím, že ho budete číst.

 

In: https://www.permazahrada.cz/34-japonskych-haiku-ktera-promeni-vasi-zahradu-v-neobycejne-misto/ 

PCH