ZÁKLADNÍ ŠKOLA DAVLE

UČÍME SE PRO ŽIVOT

Přihlášení

graffitiCelé září měla devátá třída ve výtvarné výchově na programu téma street artu a graffiti. Tedy umění barevných i černobílých sprejů a umění obrazů vznikajících dneska už veřejně a za podpory mnoha společností a organizací na místech, ke by jinak byly jen šedivé a nehezké zdi, panely, stavby… to je street art a vlastně i graffiti, když se na něj díváme jako na umění a když nejde jen o „hloupé“, jednouché a teritorium vymezující tagy. 

Naším cílem bylo přiblížit si techniku šablonového sprejování, která zdaleka není tak jednoduchá, jak by se mohlo podle fotek zdát.

Nejprve bylo potřeba vybrat obrázky – téma vzniklo ještě v době covidového online vyučování a znělo „zvířata našeho světa“. Žáci si na doporučených stránkách s origami (japonské figurky skládané z papíru) na internetu vybrali nějaké zvíře. A pak se dlouho nic nedělo…

Přešel covid, přešly prázdniny a přišlo září a konečně jsme se vrátili k tomu, na co možná už mnozí zapomněli . Ale vybraná zvířata nespala, ani nebyla u ledu, pracoval na nich náš odborník. Převedl je do jednoduchých 2D křivek a ty jsme si pak vytiskli na velký formát a konečně začala práce. Z předlohy se musel obrázek a křivky zvířete přenést na karton, vytáhnout obrys a přesně podle pravítka ho vyznačit. A pak přišla na řadu asi ta nejpracnější část – precizně z tvrdého kartonu vyříznout nejen obrys zvířete, ale všechny jeho části do nejmenšího kousíčku. A to tak, aby se všechny části daly použít – měly ostré hrany, nebyly přetažené, nedotažené, okousané...Práce s řezacím nožem trénovala trpělivost všech! Jednotlivé dílky jsme si označili, abychom věděli, jak to puzzle potom zase poskládat a konečně přišel den „D“. 

První říjnový den sice ráno byla zima, ale brzo nám začalo svítit sluníčko a práce šla dětem od ruky. Pod vedením umělce/street artového sprejera (v civilním životě studenta architektury ) si děti vytvořily nejdříve vyzkoušely, jak se spreji pracovat, potom nastříkaly barevný podklad na obří podklad (2,5m x 1m) a pak začaly trénovat výrobu zvířat pomocí barevných sprejů a různého překrývání jednotlivých dílků skládačky. Bylo na každém z nich, jak své zvíře natvaruje, jestli pomocí obrysu, nebo vnitřního barvení, jestli použije dvě, tři nebo pět barev, jestli bude stínovat, nebo použije rozstřik barvy, zkrátka fantazii a kreativitě se meze nekladly. 

A výsledek stojí za to! Velké plátno s fantazijním světem plným zvířat už zdobí naše chodby. Je jen na vás, jestli v něm vidíte ZOO, vesmír a znamení na obloze nebo nějakou bájnou zemi…A protože i šablony, které jsme používaly, se nakonec staly samy takovými malými výtvarnými díly, vystavily jsme i je. 

Kromě velkého plátna vznikly ještě originální obrázky jednotlivých zvířat, které věnujeme žákům 2.C. S touhle třídou jsme začali spolupracovat už vloni a bylo to moc fajn, tak jsme si řekli, že na loňské křížové čtení (osmička četla prvňákům a naopak, ale teď už jsou to deváťáci a druháci! ) navážeme výtvarným počinem. Jsme zvědaví, jak se obrázky budou líbit a co k nim naši malí spolužáci vymyslí za příběhy!

PCH

   

DŮLEŽITÉ TELEFONY


kancelář školy: 257770452

ředitelka školy: 605375730

školní jídelna: 608010913

SOCIÁLNÍ SÍTĚ A ODKAZY


  



PRO UČITELE


 

školní email

ZŘIZOVATEL


 

Městys Davle


ADRESA ŠKOLY


Základní škola Davle

Školní 96, 252 06 Davle

email: reditel@zs-davle.cz


IČO: 47005319 | DIČ: CZ47005319

(ID DS): wwnnk9y

Číslo účtu: 2201841876/2010

REDIZO: 600053407

Copyright © 2013 - 2016 Základní škola Davle | Všechna práva vyhrazena | 

Informace o webu | zpětná vazba |