ZÁKLADNÍ ŠKOLA DAVLE

UČÍME SE PRO ŽIVOT

Přihlášení

Chyba
  • Error the gallery with an id of: 569 is not published

den ve studiuV pátek 18.června jsme se s osmáky vydali do Prahy na dlouho očekávanou a několikrát překládanou akci v nahrávacím studiu. Víc než rok jsme čekali, až situace s epidemiologickými pravidly dovolí, abychom s žáky vyrazili na akci mimo školu. Mezitím jsme alespoň pracovali na textech, které si děti samy vymyslely, napsaly a pak i nanečisto nazkoušely. No a v pátek konečně přišel den D, kdy jsme vyrazili do hudebního a nahrávacího studia, kde se kromě skvělých nahrávek muziky, různých českých kapel a zpěváků nahrávají také výtečné audioknihy. A právě tuto práci jsme si měli vyzkoušet!

Pod vedením skutečného režiséra, v opravdickém studiu, se vší technikou a jako skuteční herci si osmáci mohli zkusit, jak „lehké“ to je. Samosebou není! Nahrávalo se po skupinkách a bylo to opravdu náročné, protože pan režisér Jan Drbohlav nenechal kluky a holky vyslovovat žádná špatná písmenka a divné zvuky. Stejně tak skvělá paní střihačka Kate Hamsíková hlídala každé zasyknutí, mlasknutí a nebo falešný zvuk. Když jsme skončili, děti byly docela unavené a překvapené, jak i takové krátké nahrávání člověka vyčerpá. To snažení a soustředění! To dá člověku zabrat J. Texty, které děti namlouvaly, přikládáme a pokud byste chtěli slyšet i výsledné nahrávky, tak stačí klinout:

NAHRÁVKY ZE STUDIA ALL SENSES – Magická iluze

NAHRÁVKY ZE STUDIA ALL SENSES – Ámos

NAHRÁVKY ZE STUDIA ALL SENSES – Bitva rodů

NAHRÁVKY ZE STUDIA ALL SENSES – Kaput

 PCH

Magická iluze

ČTOU: JAN CHROMYCH, SAMUEL MASTNÝ A JAROSLAV TVRDÍK

Honza:

    Bylo brzo ráno. Listí plachtilo v údolí, jako by bylo z papíru. V magických skalách rostly růžové stromy, kde byli ptáčci, kteří zpívali jako Karel Gott. Voda byla průzračná jako modré oči, které vypadaly jako studny. V dáli se pásli obří kentauři. Stromy se skláněly k průzračné vodě, aby se napily.

Sam:

Vyprávěl samuraj Pepa svému učedníkovi: „Ale toto je jenom iluze, tady si nasaď tyto brýle“. Učedník si je nasadil a uviděl zničenou zemi jenom z popela jako v Mordoru. Učedník si je sundal a rázem na to je napadli kentauři. Jejich velitel Karel byl výjimečný. „Byl hodně malý oproti ostatním kentaurům.  Bylo vidět, že má velmi velkou manipulační sílu. Oproti kentaurům měl velké paroží, což přišlo ostatním kentaurům velice divné, ale přesto ho poslouchali. Na kapitánovi Karlovi bylo znát, že je na svoji rasu velmi chytrý.

 Jára:

Popisoval samuraj Pepa. „Není to kentaur, je to srnka!“ zakřičel samurajův učedník.

„Do útoku!“ Zakřičel Karel. A bitva začala. Samuraj Pepa zabil kapitána Karla a kentauři utekli. Mír na této planetě byl až na věky věků.

 

KAPUT

 

ČTOU: ANEŽKA SMAŽÍKOVÁ, ŠÁRKA WOLFOVÁ, TEREZA BÍLKOVÁ A AGÁTA KRUPOVÁ

         Temnou tmu, která se rozpíná do nejhlubších zákoutí staré krápníkové jeskyně, narušuje pouze nepatrný zdroj světa, odrážející se od lesklých stěn, ve kterém tančí zrnka prachu. Světelné paprsky hřejí jako plamínky magického ohně, zatímco stíny temných koutů vydechují nebezpečí věstící chlad. Tiché stékání kapiček vody narušuje chraptivý šepot něčeho, co již dlouho neklidně spí v temných stínech tajuplné jeskyně.

         Už zdánlivě není cesty dál. Vyčerpaný poutník je beznadějně ztracen v hlubinách nehostinné, shnilým masem zapáchající jeskyně. V chladných prostorech vlhkých stěn nedokáže přestat myslet na teplé peřiny elfského hostince. Elfové, ti prolhaní zrádci, neměl jsem jim věřit ani slovo. Jejich lstivé tváře mne poslaly na špatnou cestu. Nohy se pletou a tma je stále větší. Už dlouho ví a je smířen s tím, že hluboko ve stínech něco dřímá, a nebude dlouho trvat a zachytí jeho pach. Mezi hlubokými krápníky elfských jeskyní žijí hladová stvoření opředená pověstmi. V temném stínu se něco zvedá a jde, přímo uhání jeho směrem. Zavírá oči, těsně před tím, než ucítí obrovitý stín, který na něj dopadá z mohutného tvora.

          A tak ten muž, kterého nazývali bláznem, po tom, co navždy opustil pohodlí svého cihlového domku, zanechal svět plný dobrodružství za sebou. Muž, který měl vlasy předčasně zešedivělé útrapami usedlého života, s očima zelenýma jako jarní tůně, hrdě nesoucí svá široká ramena s mečem za opaskem, se kterým se naučil od lesních bojovníků. Muž, který dlouho žil jako uspořádaný farmář, a který brzy zjistil, že byl ve skutečnosti pouhou ovcí. Muž, který přes své vlastní udivení prokázal neobyčejnou odvahu a duši toužící po poznání. Po tom, co dlouho následoval pravidla farmářů, však brzy ztratil pevnou půdu pod nohama a uvěřil nesprávným. Jeho neskonalá důvěřivost ho nakonec stála nejen poklad, ale i život.

 

Bitva rodů

ČTOU: VÁCLAV KOBL, MAREK JINDRA A MATĚJ DOBEŠ

 

Vašek:

     Před mnoha, mnoha, mnoha lety žil král Kantárníček, který se narodil nakorbený, který s rodem nakorbených Kantárovců stvořil toto krásné místo, kde se zabydleli. Ale teď je to místo v ohrožení kvůli jeho bratrovi Cháchistánovi. Ten chtěl ukrást vzácnou sochu titána katáry, který má moc zničit vše, co mu přejde přes cestu. Mezi tím, asi dva dny před útokem na krále Kantárníčka, Cháchistán plánoval cestu a útok.

Marek:

     „Já, Cháchistán, vám chci představit náš bitevní plán jménem Soška. První bude cesta za mým bratrem Kantárníčkem. Půjdeme okolo koní podkovy a potom na kozí vrch a z kozího vrchu sejdeme na planinu skřítků a už tam budeme. Jakmile tam dojdeme, tak si zopakujeme bitevní plán, který vám teď řeknu. První půjde generál Piktendič se svojí jednotkou ze severu, já půjdu se svojí jednotkou z jihu a sevřeme je tam“.

Vašek:

Naopak na druhé straně u rodů Kantárovců se řešily plány na obranu.

Matěj:

„Takže náš plán, můj bratr zaútočí z planiny skřítků, takže budeme muset rychle postavit hradby natočené na planinu skřítků. Sice máme výhodu se zbraněmi, ale oni mají zase početní výhodu, takže se neradujte.“

Vašek:

Ale je jedna věc, co Kantárovci nevědí, že Cháchistáni mají ještě tajnou jednotku zvanou MCBP (Ministerstvo Cháchistánů bitevních plánů), která je nejnebezpečnější a nejobávanější z Cháchistánu. A ještě ten den Cháchistáni nebojácně zaútočili.

Marek:

„Do boje“!!!

Vašek:

Zakřičel král Cháchistán. A celý rod Cháchistánu se rozeběhl na městečko krále Kantárníčka. 

Matěj: “Do útoku!!!” 

Vašek: 

A bitva začala. Bojovalo se dnem a nocí, až nakonec bohužel rod Cháchistánů vyhrál a se soškou srovnal toto místo se zemí, a tak je to tam doteď a už se tam nikdy nikdo nevydal a nikdy nevydá.

 

Ámosův život tak, jak si ho představoval

ČTOU: MICHAELA ŠEFRÁNKOVÁ, TOMÁŠ BOSMANS, ANTONÍN KLUSOŇ A MAX MATOUŠ

  Před dávnou dobou existoval levitující ostrov, kde žili Zababové. Bohužel silné zemětřesení obrátilo ostrov naruby. Všichni Zababové spadli do vzduchoprázdna. Zdálo se, že na ostrově nikdo nezbyl. Až na jednoho Zababa jménem Ámos. Jako jediný byl na tuto situaci připraven. Měl celkem plachou povahu, proto se držel v ústraní od ostatních.

   Většinu času trávil ve svém bunkru, ze kterého skoro nevycházel. Neměl moc rád společnost a s nikým se nikdy moc nebavil. Měl vousy až po pás a hlínu až za ušima. Ostatní Zababové se jen bavili a možné nebezpečí podcenili. Na zemětřesení nebyl nikdo z nich připraven. Když Ámos vylezl ze svého bunkru, už bylo týden po katastrofě. Nemohl věřit svým očím.

   Ostrov bez ostatních Zababů celý ztichl, jen ptáci štěbetali. To si Ámos přesně přál - samotu a klid. Rozhlédl se a spatřil nádhernou ranní rosu, která tancovala na okvětních kvítcích stejně jako mraky na obloze. Vítr byl ještě trochu chladný a štípal Ámose do tváří jako otravní komáři. Také uklidňující šumění potoku bylo teď více slyšet. A dokonce i ryby v nich.

   Hluboká tma v lese se měnila na ozařující paprsky světla, které probudily i zvířata v lese. Mlha už začínala ustupovat směrem dolů k údolí, kde vítr hvízdal mezi skalami.

   Pro Ámose začal nový život…….

 

 

DŮLEŽITÉ TELEFONY


kancelář školy: 257770452

ředitelka školy: 605375730

školní jídelna: 608010913

SOCIÁLNÍ SÍTĚ A ODKAZY


  



PRO UČITELE


 

školní email

ZŘIZOVATEL


 

Městys Davle


ADRESA ŠKOLY


Základní škola Davle

Školní 96, 252 06 Davle

email: reditel@zs-davle.cz


IČO: 47005319 | DIČ: CZ47005319

(ID DS): wwnnk9y

Číslo účtu: 2201841876/2010

REDIZO: 600053407

Copyright © 2013 - 2016 Základní škola Davle | Všechna práva vyhrazena | 

Informace o webu | zpětná vazba |