ZÁKLADNÍ ŠKOLA DAVLE

UČÍME SE PRO ŽIVOT

Přihlášení

Chyba
  • Error the gallery with an id of: 546 is not published

 SUDOKU str1Máte rádi křížovky nebo osmisměrky nebo luštíte SUDOKU? Pak pro vás máme pár tipů od našich osmáků! V průběhu druhého pololetí se oba ročníky osmých tříd seznámily postupně s tím, co to je SUDOKU. Někdo je znal a měl nějakou zkušenost a jiní viděli tenhle druh luštění poprvé.

Děti si vyzkoušely, jak se takové sudoku luští/doplňuje, jaký je jeho princip a hlavně měly možnost luštit a vyluštit ho úplně všichni, i ti, co nemají moc rádi matiku (pozn.: sudoku je druh „křížovky“, která ale obsahuje pouze čísla od 1 do 9 ve čtvercích 3x3 políčka a luští se tak, že každý tento čtverec obsahuje vždy celou číselnou řadu 1-9, některá pole jsou doplněná předem, ostatní musíte vymyslet vy). Ale protože víme, že ne každý je kamarád s matikou, jako ukázku pro luštění dostaly děti SUDOKU s nápovědou, a to literární. To spočívalo v tom, že každé prázdné pole mělo legendu, jako u křížovky, podle které se dalo chybějící číslo doplnit. A protože v životě všechno souvisí se vším, tak i naše SUDOKU nebylo pouze součástí matematických dovedností a předmětů, ale také češtinářských, literárních a vlastně i počítačových. Nápověda totiž vypadala například takto: políčko A4 – Doplň číslici, která chybí v názvu díla Jula Verna: Cesta kolem světa za ?0 dní. A z toho každý může lehce zjistit (třeba i za použití internetu), že celá odpověď, tedy název díla zní: Cesta kolem světa za 80 dní. A tedy doplňujeme číslici 8. Snadné, že? To byla první část práce – vyluštit SUDOKU, doplnit tajenku a poslat řešení.


A co následovalo? Mnohem těžší úkol, který kombinoval znalosti a dovednosti všech zmíněných předmětů, ale taky nápaditost, kreativitu, pracovitost, schopnost opravit svou chybu, dotáhnout práci do konce a spoustu dalších pro život potřebných úkonů. Děti totiž dostaly za úkol vytvořit své vlastní maličké SUDOKU s takovouto literární nápovědou, která navíc bude mít řešení a všechny nápovědy budou mít uvedené zdroje, kde najdu správnou odpověď. Maličké proto, že stačilo udělat jeden čtverec obsahují jednu číselnou řadu 1-9, tedy jen 3x3 políčka. (Ovšem klasické SUDOKU mívá 9x9 políček.) Pracovalo se v Excelu, trénovali jsme tvoření tabulky a práci s formáty písma, ohraničení, textu, stránky, ale i čísel, děti se také naučily převádět soubory do formátu pdf. Některé práce se opravdu výjimečně povedly a ty vám teď přinášíme jako tip na sychravé odpoledne. Nemáte co dělat? Chcete si zpestřit volný čas a potrápit trochu „šedé buňky mozkové“, jak říká slavný detektiv Hercule Poirote? Tak neváhejte a pusťte se do našich SUDOKU….a nebojte, řešení si můžete snadno zkontrolovat. (Řešení najdete na konci fotogalerie. Omluvte drobné chybičky a případné překlepy!)
PCH

DŮLEŽITÉ TELEFONY


kancelář školy: 257770452

ředitelka školy: 605375730

školní jídelna: 608010913

SOCIÁLNÍ SÍTĚ A ODKAZY


  



PRO UČITELE


 

školní email

ZŘIZOVATEL


 

Městys Davle


ADRESA ŠKOLY


Základní škola Davle

Školní 96, 252 06 Davle

email: reditel@zs-davle.cz


IČO: 47005319 | DIČ: CZ47005319

(ID DS): wwnnk9y

Číslo účtu: 2201841876/2010

REDIZO: 600053407

Copyright © 2013 - 2016 Základní škola Davle | Všechna práva vyhrazena | 

Informace o webu | zpětná vazba |