slohDnes naposled představujeme ohlédnutí za vánočními svátky prostřednictvím popisu vánočních dárků našich žáků. 

Opět můžete zkusit hádat, jaké vánoční dárky dostaly některé děti pod stromečkem. Posuďte, jak se podařilo popsat nějaký předmět tak, abychom podle popisu daný předmět bezpečně poznali.

A některé popisy byly opravdu velmi kreativní! Jak jsme vám už říkali, těsně po Vánocích dostaly děti v 6. a 8. ročních za úkol vybrat jeden vánoční dárek, který dostaly, a ten popsat podle pravidel, která jsme si vysvětlili před svátky. Na konkrétním příkladu si tak trénovaly pravidla popisu vnějšího i vnitřního, popisu vzhledu, tvaru, vlastností a funkcí, stejně jako závěrečné shrnutí, doporučení či zhodnocení toho, jak jsou s dárkem spokojené. Ovšem! V textu se nesměl objevit konkrétní název daného dárku, protože s hotovými texty jsme měli ještě jeden záměr. Práci jsme dlouho ladili, aby byla dokonalá a teď vám přinášíme první hotové práce.
Celý proces pak končil tím, že všechny popisy, které splnily zadání, jsme si přečetli v hodině a děti na základě nich hádaly, jaký konkrétní dárek kdo dostal. Tak si nejlépe ověřily, jestli jejich popis byl opravdu dobře sestaven a jestli se podle něj dalo bezpečně poznat, o co jde. Myslím, že se jim práce povedly, ostatně, posuďte sami! Je tu poslední várka vánočních předmětů .
PCH

 

Zlatý dárek
Anežka S.
Osnova:
1. Úvod- dostala jsem dárek…
2. Stať- a) jak to vypadá
b) voní to
3. Závěr- mám radost

Na Boží hod vánoční jsme byli u babičky, kde jsme taky měli nějakou nadílku. Dostala jsem tenhle krásný malý dárek, který vám teď popíšu.
Dárek byl ve zlato-bílé krabičce o velikosti hrnku. Uvnitř byla krabička červená a udělaná tak, aby se v ní věc moc nehýbala, mohla by se totiž rozbít. Samotný dárek je skleněný flakónek s nazlátlou tekutinou, velký asi jako dlaň bez prstů. Připomíná to skleničku. Nahoře je věc kovová, nabarvená na zlato a má pojistku, aby nevytekla, třeba při přenosu v kabelce. Na hrdle má vyrytou značku a sklo na spodní části je vroubkované.
Už vám možná došlo, že věc slouží k navonění. Tedy ne tak úplně věc samotná, ale tekutina, která v ní je. Nazlátlá vodička, která se stříká na tělo, nebo oblečení a moc hezky voní. Vůně je silná, připomíná květiny a stačí jí jenom trošku.
Z dárku mám radost. Ježíšek to vybral moc dobře.

_______________________________________________________________________________________ 

UFO dárek
Matěj D.
Osnova:
1.Úvod: Umělá inteligence
2.Stať: a) Pohyb v kufru
b) Mimozemšťan
3.Závěr: Svět s ním

Můj nejlepší vánoční dárek není pro mě jen tak běžná věc, ale moře informací, vědomostí, rychlosti a inteligence.
Jeto černá, pevná krabice o velikosti menšího cestovního kufru, která se schovává pod pracovním stolem.
Každým svým pohybem ovlivňuji její život a rozhýbu její myšlenky.
Myšlenky jsou zpracovávány v mnoha různých komponentech, které dohromady tvoří jeden celek. Málokterý z nich
má typicky český název. Ale jako celek, umocněný světelnými efekty v podobě LED světel, působí mimozemsky. UFO pro své správné fungování vystrkuje svá chapadla na další nezbytné součásti, bez kterých by nebyl tím, čím dnes je.
Používám ho rád a skoro každý den. Hlavně při učení, ale i pro zábavu. Učení se s ním stalo o dost jednodušší a přehlednější. Věřím, že se to odrazí i na mých studijních výsledcích.

________________________________________________________________________________________

Můj dárek
Terka B.
Osnova
1. Úvod: Dárek
2. Stať: a. venek
b. obecně
c. praktičnost
3. Závěr: Spokojenost

Dárek, co jsem dostala k vánocům, je praktický. Můžete ho nosit v létě i v zimě. Má dvě části, ale jde je mít i odděleně.
Je to takový zaoblený tvar. Jsou na nich černobílé proužky, na kterých jsou kočky. Na jedné části je 10 koček a na druhé části je 1 kočka.
Tahle věc je kus oblečení. Je to věc, co má každý normální člověk doma. Je lepší nosit je spíš v zimě. Nosí se na nahou.
Tenhle dárek je praktický, protože hřeje. Je vyroben z bavlny.
Jsem ráda, že jsem dostala tenhle dárek. Bez tohohle dárku to nejsou Vánoce.

_______________________________________________________________________________________

Co jsem dostal k Vánocům
Václav K.
Osnova:
1.Úvod: Dárek k Vánocům.
2.Stať: a) Rozbitá věc.
b) Jak vypadá.
3.Závěr: Co jsem pod stromeček dostal?


Dárek, který mi udělal o Vánocích radost, jsem si hodně přál. Jde o nevelkou věc, kterou má snad každý z nás doma, pracující v zaměstnání, studenti a žáci na školách. Slouží k práci, studiu i pro zábavu.
Jako většina spotřebního zboží má i tato věc omezenou životnost. Starý výrobek se mi rozbil, a jelikož se jeho cena může pohybovat v rozmezí od několika stokorun po tisíc a víc, chtěl jsem mít nový zase o něco lepší. A tak se stal mým hlavním přáním na vánočním seznamu.
Můj dárek nemá velké rozměry, je drobný, má zaoblený tvar a černou barvu, ale vyrábí se snad ve všech možných odstínech. Může i barevně svítit. Aby fungoval, musí být připojený kabelem k jinému produktu. Ten ale také nemohu prozradit. Jen, že je jeho součástí a příslušenstvím.
Přání se mi splnilo. Pod stromečkem na mě čekal dárek, jaký jsem si vybral, a navíc ho potřeboval. Jeho název může zároveň označovat i malé zvíře, které u nás běžně žije.
________________________________________________________________________________________

Dárek k Vánocům
Samuel M.
Osnova: 
1. Úvod - Můj dárek k Vánocům 
2. Stať a) jak vypadá – obdélníkový tvar
            b) co umí - psát
  c) zkušenost – dobře se s ním píše
3. Závěr -  Velice spokojený a šťastný

Pod stromečkem jsem dostal věc, kterou jsem si přál a těšil jsem se na ni. Teď vám ji popíšu.
Dárek byl ukrytý v červeno/černé krabici. Je to věc obdélníkového tvaru a má to na sobě kostičky a ty kostičky na sobě mají písmenka.
Používá se k psaní u počítače, abychom mohli psát známým, kamarádům a na psaní úkolů. Taky se používá k vyhledávání informací.
Mám ho rád, protože se s ním hezky píše a potřeboval jsem ho.
Každý by měl mít tento dárek a měli by ho používat, aby napsali, co potřebují a našli to, co potřebují. Doporučuji ho všem.

_______________________________________________________________________________________

Nečekaný dárek k Vánocům
Radek P.
Osnova - popis předmětu
1.Úvod: Od koho jsem ho dostal, rozbalení, kde ho můžeme vidět
2.Stať: A.Jak vypadá,délka,barva,
B. Materiál,péče a použití
3.Závěr: Pocit z dárku

Dárek jsem dostal k Vánocům od babičky. Otevřel jsem ho jako první a vůbec mě nepřekvapil. Je to nejběžnější dárek a můžeme ho vidět asi u každého člověka.
Je to věc přibližně 30 cm dlouhá, úzká a skládá se ze dvou stejných, zahnutých částí. Má tmavě modrou barvu a jsou na něm oranžový hamburgery, ale muže vypadat všelijak. Prodává se v různých barvách a s různými obrázky. Je pružný a nosí se na nohou.
Materiál je teplý a příjemný. Obsahuje 85% bavlny a 5% elastanu. Používá se celoročně. Více v zimě, aby nám nebylo chladno. Dokáže zahřát. Pere se na 30 stupňů a neměl by se žehlit.
Tento dárek moc nepotěší, ale ani neurazí. Je to praktická věc, které není nikdy dost. Příští Vánoce bych ho už ale dostat nemusel.

_______________________________________________________________________________________

Vánoční dárek
Michaela Š.
Osnova
1.Úvod: Hledání dárku
2. Stať: a) jak dárek vypadá
b) podrobnější popis
c) k čemu může posloužit
3.Závěr: radost z dárku a doporučení


Rodiče mi letos netradičně připravili k Vánocům hru na schovávanou. Můj letošní dárek totiž nebyl pod stromečkem, ale musela jsem si ho najít ukrytý v domě. Trvalo mi to celkem dlouho, protože dárek byl schovaný ve velké staré krabici a vůbec nevypadal nově.
Vyndat dárek z krabice mi pomáhal taťka, přeci jen měří na šířku asi 1 m a vysoký je asi 60 cm. Je to černá placka na dvou nožičkách.
K dárku patří ovladač, jsou zde aplikace, které bychom našli například i v chytrém telefonu. Dárek není dobře přenosný jako třeba počítač. A hlavně! Slouží pro zábavu, a ne pro práci.
Pro lidi, kteří jsou sami, může tato věc znamenat jediný způsob, jak se zabavit a také zjistit, co se děje v okolí nebo i na celém světě.
Tento dárek jsem si už dlouho přála do svého pokoje. Doposud jsme měli tuto věc všichni dohromady v obýváku. Tam tedy zůstala a já dostala novou a jen pro mě! Určitě bych doporučila všem do pokoje.
Uhádnete, co to je?
_______________________________________________________________________________________

MŮJ DÁREK K VÁNOCŮM
Max M.
Osnova:
1. Úvod: dostal jsem dárek…
2. Stať: a)jak to vypadá
b)co to dělá
c)mám ho rád
3. Závěr: už víte co to je?

K Vánocům jsem dostal pod stromečkem dárek, byla to velká krabice krásně zabalená s velkou mašlí. Trochu ho popíšu.
Když jsem ji rozbalil, tak jsem viděl, že je to bílá bedna. Část bedny je průhledná. A po zapnutí větráky svítí. Tuto bednu má skoro každý doma.
Používá se ve škole, v práci a on-line hodinách. Ta věc je dlouhá 45cm, vysoká 43cm, široká 19cm. Vyrobená z hliníku. Je bílé barvy, má 6 větráků, které svítí. A jsou na chlazení dané věci, aby se nepřehřívala. Používá se v dnešní době úplně všude ve firmách, školách, doma a je vždy daná na určitém místě. Nedá se s ní chodit po domě, škole atd.…
Není to věc jen na učení a práci, dá se s ní zažít i zábava. Ovládají ji děti od určitého věku. Rád s touto věcí pracuji a hraji si s tím rád.
Mám rád tuto věc můžu, tam najít plno věcí, které jsou pro moji zábavu i do školy. Také zajímavosti o zvířatech a mám tam i spojení s kamarády. Líbí se mi, jak ta věc svítí a funguje.
Tak můžete hádat co to je?

_______________________________________________________________________________________

Co jsem dostal za dárek k Vánocům 

Jan Ch.
Osnova
1.Úvod – Co je to za předmět.
2,Stať – A – barva a vzhled
B – popis jednotlivých částí
C – co to dělá
3.Závěr – Doporučení

Tuto věc jsem dostal k Vánocům. Tuto věc jsem si přál dlouho. Je to věc na pracování. Je to do elektřiny.
Je to zelenočerné. Je to z plastu a kovu. Je na tom jeden spínač na zapínání a vypínání a kolečko, se kterým se dá otáčet a tím se dají regulovat otáčky. U toho ještě byly brusné válečky, brusný kámen, řezací kotouče a vrtáčky.
Umí to brousit, vrtat, řezat, gravírovat a čistit rez.
Tato věc je vhodná pro ty, kdo chtějí nějak dělat se dřevem a kovem.