slohTěsně po Vánocích dostaly děti v 6. a 8. ročních za úkol vybrat jeden vánoční dárek, který dostaly, a ten popsat podle pravidel, která jsme si vysvětlili před svátky. Na konkrétním příkladu si tak trénovaly pravidla popisu vnějšího i vnitřního, popisu vzhledu, tvaru, vlastností a funkcí, stejně jako závěrečné shrnutí, doporučení či zhodnocení toho, jak jsou s dárkem spokojené. Ovšem! V textu se nesměl objevit konkrétní název daného dárku, protože s hotovými texty jsme měli ještě jeden záměr. Práci jsme dlouho ladili, aby byla dokonalá a teď vám přinášíme první hotové práce. 

Celý proces pak končil tím, že všechny popisy, které splnily zadání, jsme si přečetli v hodině a děti na základě nich hádaly, jaký konkrétní dárek kdo dostal. Tak si nejlépe ověřily, jestli jejich popis byl opravdu dobře sestaven a jestli se podle něj dalo bezpečně poznat, o co jde. Myslím, že se jim práce povedly, ostatně, posuďte sami!

PCH

 

Splněné přání
Teo V.

Osnova:
1. Překvapení
2. a) Kočárkárna
b) Popis
3. Hádanka

Letošní Vánoce jsem měl jen pár přání. Když zazvonil Ježíšek a my jsme se sešli s rodiči a bráškama u stromečku, ten hlavní dárek tam nebyl. Rozdal jsem všem jejich dárky a začal rozbalovat jako první. Mamka chtěla, aby po mě rozbaloval Matěj. Pak jsem pochopil. Oba jsme dostali servisní knížku a že se prý máme obléknout a jít do kočárkárny.
Matěj se hrozně dlouho oblékal. Byl jsem hodně nervózní a těšil jsem se, co to bude. Měl jsem tak trochu představu. V kočárkárně jsme našli pod přehozem něco s velkou mašlí.
Bylo to velké, mělo to šlapky, dvě kola a jedny řídítka, mělo to řetěz, mělo to přední i zadní světla.
Měl jsem obrovskou radost. Hned druhý den jsem to musel vyzkoušet. Schválně jestli to uhodnete!
________________________________________________________________________________________

DÁREK K VÁNOCŮM
Matěj J.

OSNOVA:
Úvod: Proč jsem si přál tento dárek
Stať: Velikost dárku
Barva a podoba
Funkce dárku
Závěr: Dárek mě potěšil

Tento dárek, který jsem si přál, jsem si vybral, protože ho má moje máma, můj bratr i můj bratranec.
Je to celkem malý dárek, vešel se do krabičky velikosti třináct krát osm centimetrů. Samotný dárek je ještě mnohem menší, a to čtyři krát tři centimetry.
Na první pohled je celý černý. Ve chvíli, kdy ho aktivujeme, začnou se objevovat různé barevné symboly. Skládá se ze dvou částí, a to z obdélníku a úzkého podlouhlého pásku se zapínáním.
Díky funkcím tohoto dárku vím svůj tep, počet kroků, přesný čas a spoustu jiných užitečných věcí.
Mám velikou radost a využívám ho každý den.

________________________________________________________________________________________

Dárek k Vánocům
Adam S.

Osnova:
1. úvod Dopis
2. stať a) Přání
b) Očekávání
3. závěr Radost

U nás doma je zvykem, že si každý píšeme dopis Ježíškovi a dáváme ho za okno. Je to takový hezký zvyk a všem se nám líbí. Potom netrpělivě čekáme, kdy dopis zmizí. Vím, že dopis tajně sebere máma, ale i to mám rád.
Letos jsem nevěděl, co si mám přát. Nakonec jsem si přál věc celkem běžnou, ale udělala by mi radost a myslím, že i máma a okolí je rádo, že jsem si to přál.
Tak jsem až do Štědrého dne čekal, jestli se mi přání splní. Tušil jsem, že ano, ale člověk nikdy neví, protože jsem zlobil.
Dostal jsem mnoho dárků, měl jsem velkou radost. Mezi všemi byl I ten, co jsem si přál. Je to věc, která je malá, černá, pouštím si v tom hudbu a když to používám, neobtežuji hlasitostí okoli. Myslím, že jsem si vybral dobře.

________________________________________________________________________________________

Můj vánoční dárek
Eliška E.

Osnova:
1. Úvod: dostala jsem dárek…
2. Stať: a) jak to vypadá
b) co to dělá
c) mám ten dárek ráda
3. Závěr: doporučení

Na Vánoce jsem dostala pod stromeček dárek, který jsem si přála.
Dárek je sám o sobě malý, ale má spoustu příslušenství. Je skvělý pro cestování, protože se vejde i do kabelky. Dá se propojit i s větší obrazovkou jako je televize.
Dárek slouží k zabavení. Dají se na něm hrát hry. Je to i pro více lidí, takže ho můžu používat spolu s mými sestrami.
Mám ten dárek hrozně ráda. Zvlášť v téhle době, kdy jsem pořád doma, tak mě aspoň zabaví.
Tento dárek bych doporučila všem dětem v mém věku, ale i starším, protože může zabavit i dospělé.

________________________________________________________________________________________

Dárek
David H.

Osnova:
1. Úvod
2. Stať a) vnější část
b) vnitřní část
c) funkce
3. Závěr – názor

Tento dárek jsem dostal k Vánocům. Moc jsem si ho přál a už dlouho jsem na něj myslel.
Dárek má černou barvu doplněnou o svítící logo. Má tvar kvádru. Má dvě tlačítka, jedno na vypnutí a zapnutí a druhé na diskovou mechaniku. Na vrcholu má chladící otvor.
Dárek má paměť 1tb, grafický čip od firmy AMD který disponuje výkonem 12,3 TF, procesor také od firmy AMD s 9 jádry a 16 funkčními vlákny, 16 GB RAM a chladič s 115mm ventilátorem.
Dárek slouží k hraní her. Mě nejvíce baví Call of Duty: Modern Warfare a FIFA 21.
Líbí se mi design, výkon, ovladač a cena. Jsem moc rád že jsem ho dostal.

________________________________________________________________________________________

DVA V JEDNOM
Jan B.

Osnova:
1. Úvod: Velké a malé dárky.
2. Stať: a) Kolik to váží.
b) Na co to budu používat.
c) Dva v jednom.
3. Závěr: Co si myslím.

K Vánocům jsem dostal spoustu dárků, jak velkých tak malých.
Jeden z těch velkých dárků byl vážně lehký, ale velice užitečný. Zabalený byl v béžovém papíru s modrými hvězdičkami. Samotný dárek měl černošedou barvu, což je velice praktické.
Vtom dárku se dají přenášet věci, celkem padesát litrů. Bude užitečným společníkem hlavně přes léto. Navíc se dá použít na výpravy a na výlety. Když si k tomu přikoupíte speciální pytlík, tak z toho dokonce můžete pít.
A má to spoustu dalších výhod, ale mně se líbí ze všeho nejvíc ta, že když si ztoho sundáš víko, tak získáš věc, která má uplně stejný princip, akorát se do toho nevejde tolik věcí.
Strašně se mi to líbí. A doporučuji to všem, kteří rádi cestují.

________________________________________________________________________________________

Můj Vánoční dárek
Tereza D.

Osnova:
1. Úvod: Dostala jsem dárek
2. Stať: a) Zabalený dárek
b) Popis dárku
c) Použití dárku
d) Radost z dárku
3. Závěr: Doporučení dárku


K Vánocům jsem dostala spoustu krásných dárků, ale jenom jeden vám popíšu.
Ležel doma pod našim Vánočním stromečkem. Dárek byl zabalený do krásného Vánočního papíru a uvnitř byla krabička ve které byl dárek. A protože Ježíšek chtěl srandu tak mi to pečlivě zabalil hodně pečlivě a dal tam hodně lepenky a stužky, takže jsem u to hodně dlouho vyndávala a rozbalovala
Dárek je hlavně z plastu, ale i z trochu kovu. Nahoře uprostřed je kolečko, které se točí a vedle něho ze dvou stran jsou dvě tlačítka na která se kliká, dole svítí červené světýlko. Já to mám růžové, ale může to mít různé barvy. Může to mít kabel, ale taky nemusí.
Tento dárek je hodně používaný a nepoužívají ho jenom holky a kluci, ale i dospělí co pracují s počítačem. Je to velmi praktická věc, člověk nemusí jezdit prstem po obrazovce, ale jenom posunuje, kliká a točí. Hodně vám to ulehčí práci.
Já z té věci mám velkou radost. Podobnou už jsem měla, ale rozbila se mi a tak sem si přála novou
Myslím, že to spoustu lidí ocení, protože jak sem říkala ulehčí vám to práci a čas. Najdou se i lidi, kteří si bez toho nedokážou představit život, bez toho kousku plastu.

________________________________________________________________________________________

Dárek k Vánocům
Sebastián M.

Osnova:
1. Úvod - Můj dárek k Vánocům
2. Stať a) jak vypadá - velký a těžký
b) co umí - je pohodlný a měkký
c) zkušenost - těžký na sestavení
3. Závěr - Velké nadšení


Pod stromeček jsem dostal věc, kterou jsem si moc přál a moc a dlouho jsem se na ni těšil. Do poslední chvíle jsem netušil, jestli jí dostanu.
Dárek byl ve velké a těžké krabici, která byla položena vedle stromečku. Musím se přiznat, hned jak jsem ten dárek viděl, už jsem věděl, co to je. Byl hezky zabalený.
Pustil jsem se do rozbalování dárku, roztrhl jsem papír a uviděl jsem krásnou šedivou krabici. Krabici jsem otevřel, a protože byl dárek na několik částí, postupně jsem je všechny začal vyndávat. Když byly všechny části venku, musel jsem je všechny smontovat, protože bych bez toho dárek nemohl používat.
Nejdřív jsem postavil kolečka, potom jsem na kolečka dal měkké sedátko a přimontoval jsem to dohromady, pak jsem vytáhl pohodlné opěradlo a když byly všechny tři součásti smontovány dohromady, tak přišly opěrky, to byla ta nejtěžší část celého dárku.
Pak byl dárek hotový a přišel na místo, kam patřil, vyzkoušel jsem dárek a byl jsem z toho nadšený, byl moc super suprový. Všem bych tento dárek přál.

________________________________________________________________________________________

Můj dárek
Justine H.

Osnova:
1. Úvod: dostala jsem dárek...
2. Stať: a) jak vypadá...
b) co to dělá...
c) mám ho ráda...
3. Závěr: doporučení

Dostala jsem dárek. Dárek byl u nás doma pod stromečkem. Tento dárek byl pro mě a pro moji mámu. Teď vám ho popíšu.
Dárek byl druhý nejmenší, taková krabice. Já jsem chtěla, aby ho rozbalila máma, ale musela jsem já, a tak jsem ho rozbalila a byla jsem překvapená. Byla to taková barevná krabice, která šla špatně otevřít. Dárek jako takový byl šedočerný a kolem něj byla ochranná fólie, kterou jsem sundala. Dále byla v krabici nabíječka a návod. Zezadu na té věci je foťák a zepředu má sklo.
Když ho zapnu, tak se na něm dají sledovat videa, kreslit, nebo se připojit na online hodinu. Mám ho moc ráda, skvěle jsem se na něm naučila kreslit a ráda na něm koukám na videa.
Doporučuji ho všem, hlavně v této době, kdy se dělá vše online.

________________________________________________________________________________________

Super dárek
Matěj P.

Osnova
1. Úvod: dostal jsem dárek
2. Stať A) jak to vypadá
B) k čemu to to slouží
C)mám ho rád
3. Závěr: doporučení


K Vánocům jsem dostal super dárek. Dostal jsem ho u mámy.
Je to malé a černé a je to elektrické. Má to obrazovku a klávesnici. Můžou se k tomu připojit sluchátka a myš.
Je to výkonné. Dá se přes to komunikovat a hrát hry. Můžeš si přes to s někým psát a vyhledávat informace. Mám možnost se na tom koukat na filmy a videa.
Mám tu věc hodně rád a moc mě potěšila, protože jsem si jí dlouho přál. Doporučil bych to, protože je to potřeba při online výuce.