ZÁKLADNÍ ŠKOLA DAVLE

UČÍME SE PRO ŽIVOT

Přihlášení

Chyba
  • Error the gallery with an id of: 501 is not published

O2Nakonec online, prostřednictvím videopřenosu, jsme uskutečnili přednášku o úskalích mobilního telefonu, sociálních sítích a aplikacích, které v mobilech používáme. Ve středu 30.9. jsme si vyslechli dlouholetého odborníka na problematiku a prostředí internetu pana Martina Kožíška ze společnosti CZ.NIC. Seminář byl zaměřen na možná nebezpečí spojená s využíváním mobilního telefonu a dozvěděli jsme se něco o těchto tématech - ztráta telefonu, sledování uživatelů (geolokace), instalování aplikací, WiFi sítě / Bluetooth, zveřejňování fotografií a videí, kyberšikana, ale taky závislost (netholismus) a nakonec něco o zdravotních rizicích spojených s příliš častým používáním a těsným kontaktem (měj na mysli neschopnost odložit mobil a žít půl dne bez něj) s mobilními telefony.

Co nás zaujalo - základní bezpečnostní pravidla při ochraně telefonu před neoprávněným přístupem nebo krádeží či zásady instalace nových aplikací. Zvláštní část byla věnována používání fotoaparátu a kamery včetně pravidel pro sdílení fotek na sociálních sítích, slyšeli jsme a viděli konkrétní příklady konverzací a profilů na sociálních sítích, které vykazují jasné známky podvodu a musíme na ně dát obzvlášť pozor.

A dále jsme se dozvěděli více o ochraně soukromí v souvislosti s používáním tzv. geolokace (geo-taggingu). Velmi zajímavé bylo i téma spojené s možnými finančními riziky v podobě poplatků v aplikacích, plateb za data po překročení tzv. FUP či roamingu a skoro úplně na závěr jsme vyslechli také velmi smutný (a snad dostatečně odstrašující a poučný) příběh první české oběti tzv. netholismu (závislosti na mobilu a sítích).

Na závěr bychom rádi spolu s panem Kožíškem doporučili všem rodičům i dětem shlédnutí filmů V síti, Na hory a nebo seriálu #martyisdead, které všechny velmi poutavým a jasným způsobem upozorňují na možná nebezpečí, která na nás, a hlavně na děti, číhají na sítích, na internetu a obecně ve virtuálním prostředí. Více se můžete dozvědět také na: https://akademie.nic.cz/


Po přednášce jsme s dětmi ještě znovu vše probrali, zjistili, co už věděly, co by je zajímalo víc do detailu a požádali je, aby nám nakreslily, jak si takový nebezpečný mobil představují. Výsledky jsou zajímavé a vy se na ně můžete podívat ve fotogalerii.


To vše bylo podpořeno z programu 02 Chytrá škola, který jsme tímto po více než roce zdárně ukončili. V tématech spojených s problematikou mediální a počítačové gramotnosti ale budeme samozřejmě dál pokračovat!


PCH

DŮLEŽITÉ TELEFONY


kancelář školy: 257770452

ředitelka školy: 605375730

školní jídelna: 608010913

SOCIÁLNÍ SÍTĚ A ODKAZY


  



PRO UČITELE


 

školní email

ZŘIZOVATEL


 

Městys Davle


ADRESA ŠKOLY


Základní škola Davle

Školní 96, 252 06 Davle

email: reditel@zs-davle.cz


IČO: 47005319 | DIČ: CZ47005319

(ID DS): wwnnk9y

Číslo účtu: 2201841876/2010

REDIZO: 600053407

Copyright © 2013 - 2016 Základní škola Davle | Všechna práva vyhrazena | 

Informace o webu | zpětná vazba |