Milí Davelští,

a je tu zas jaro, pro mnohé z nás nejkrásnější období roku. Svěží jarní vánek přinesl nové nápady do výuky a sluníčko zas doplnilo tolik potřebnou energii a vykouzlilo úsměv na tváři jak dětem, tak učitelům.  Však také letos ve škole máme celoroční projekt S/slunce.

 

Zápis do 1. tříd

První setkání dítěte se školou vnímáme jako velmi důležité pro získání pozitivního a motivovaného vztahu k celé školní docházce a celoživotnímu přístupu ke vzdělání. Proto jsou zápisy v davelské škole veselé, tvořivé a tematické. Letos jsme pro naše budoucí benjamínky připravili Zápis se zvířátky a bylo skvělé vidět tolik dětí v maskách zvířátek připravených plnit rozličné úkoly, které jim paní učitelky připravily. Celkem se k zápisu dostavilo téměř 60 dětí.

Velké očekávání

Od roku 2011, kdy jsem převzala do péče davelskou školu, se počet žáků ve škole zdvojnásobil. S velkou podporou městyse Davle se povedlo před 3 lety vyřešit problém s nedostatkem tříd. Nyní nás čeká úkol rozšířit prostory školní jídelny a kuchyně – zejména prostor kuchyně je nejen prostorově nedostatečný, ale i vybavení kuchyně je dávno za hranicí své životnosti. Městys Davle je připraven problém řešit – s napětím čekáme na výsledek dotačního řízení a pevně doufáme, že na podzim tohoto roku již budeme ve škole vařit v důstojných a moderních podmínkách. Školní jídelna Davle vaří každý den cca 350 obědů pro žáky a učitele a cca 180 obědů pro externí strávníky.

Kde všude jsme v zimě byli a co jsme podnikli?

I letošní chladné měsíce byly plné vzdělávacích akcí, projektů, výletů, divadel:

  • uspořádali jsme již 7. školní ples a opět získali díky lákavé tombole mnoho peněz na školní projekty
  • s téměř 60 žáky jsme vyrazili do Horní Malé Úpy v Krkonoších na lyžařský výcvik
  • vypravili jsme se na výpravné vzdělávací výlety do smutných Lidic a udatného Tábora
  • soutěžili jsme v olympiádách z matematiky, českého jazyka, angličtiny, přírodopisu a byli jsme i v konkurenci okolních škol velmi dobří
  • hledali a našli jsme kandík na Medníku
  • navštívili jsme pražské centrum současného umění DOX a byli zde velmi interaktivní
  • pro velký úspěch jsme opět pozvali do školy The Bear Theatre, anglické divadlo, které nás baví
  • odměnou za školní píli nám bylo skákání v Jump Areně
  • studenti středních škol pro nás připravili seminář o kyberšikaně a společně jsme tento fenomén probrali ze všech stran
  • prohlédli jsme si výstavu Made in Czechoslovakia v Národním technickém muzeu
  • ve slavnostním oblečení jsme jeli do pražské Hybernie na dětský muzikál Královna Kapeska
  • prozkoumali jsme Barrandovské ateliéry a poznali tak zákulisí světa filmu
  • v davelském parku jsme zazpívali pásmo vánočních písní a rozsvítili stromeček
  • na adventních dílnách ve školní družině jsme vyráběli krásné vánoční dekorace

Nejvíce času jsme však věnovali každodenní společné školní práci – leckdy sice náročné, vždy ale s cílem přiblížit smysluplně dětem svět poznání, znalostí a praktických dovedností pro život.

Přeji všem čtenářům Soutoku svěží jarní dny.

Za tým davelské školy

Mgr. Jana Hrubá, ředitelka

 

Příspěvek č. 2

Projekt školní knihovna – výzva čtenářům Soutoku

 

Na přání našich malých i velkých žáků jsme ve škole obnovili školní knihovnu. Díky podpoře rodičů a přátel školy se nám podařilo již na dvou školních plesech získat finance na nákup knížek pro malé i velké čtenáře a také na vybudování důstojného zázemí v knihovně.

Milí čtenáři Soutoku, obracím se i na vás s prosbou o podporu školní knihovny. Podpořit zájem dětí o čtení můžete dvěma způsoby – věnovat škole libovolnou finanční částku na nákup nových knih nebo darovat škole dětskou literaturu z vašich domácností. Třeba již vaše děti knihám odrostly a jiným dětem ještě udělají radost. Budu ráda za jakoukoli formu podpory – stačí zavolat nebo přijít do kanceláře školy a podělit se s námi o váš nápad.

Za všechny malé i velké čtenáře moc děkuji.

Jana Hrubá, ředitelka školy