V pátek třináctého ve 3 hodiny (se nestalo nic hrozného jak by to odpovídalo tomuto datu), ale vypuklo a to „doslova a do písmene“, dýňobraní ve školní družině.
Účast rodičů a dětí nás velmi mile překvapila, svou hojností. Děti si mohly vydlabat dýni společně s rodiči a dle své fantasie vyzdobit. Byla připravená také tvořivá dílnička, zdobení malých okrasných dýní a obarvování sádrového zápichu s podzimním motivem.
Již tradičně se Natálka Velíšková starala o soutěž házení míčků do dýně a odměňování dětí balónky.
A co se dá s dýně všechno uvařit a upéct?
Halušky, tatarák, bramborák, pikantní pomazánka s chilli, zapečené brambory, marmeláda, dort, koláč slaný i sladký, džus, muffiny, polévka, bábovka a spousty dalších dobrot, které mohli všichni zúčastnění ochutnat.
Chci poděkovat Všem.
Vám rodičům, že jste si udělali čas, upekli, přinesli, přišli pobýt a vytvořili tak hezky strávené odpoledne. Paním kuchařkám z jídelny za uvaření čaje, Věrce a Aničce za vydatnou pomoc, paní Stehlíkové za smažení bramboráků, paní fotografce za hezké momentky a paním vychovatelkám za přípravu jídel a celé akce.
Těším se na Vás při dalších akcích ve ŠD. Vedoucí ŠD Katka
Pro inspiraci:
Marmeláda z dýně hokaido
• 2 kg dýně hokaido
• 2 pomeranče
• 2 citrony
• 1 kg želírovacího cukru
• 2 lžičky zázvoru
• 1 l vody
Marmeláda z dýně hokaido - recept
Dýni hokaido, pomeranče a citróny omyjeme, očistíme, zbavíme semínek a nakrájíme na menší kusy. Nastrouháme zázvor a spolu s dýní, citrony a pomeranči dáme vařit do vody na 45 minut. Poté vše rozmixujeme, přidáme želírovací cukr a společně vaříme ještě dalších 15 minut. Následně směsí naplníme čisté sklenice, dobře uzavřeme a dnem vzhůru necháme stát do druhého dne (nebo alespoň 5 hodin).